Kerámia tömése

Tömés – Avagy a kerámia megtömése, a vízipipa használata

A legtöbb kérdés a kerámiával és annak tömésével merül fel. Azok kik új pipások, vagy nemigen szoktak tömni félnek, hogy elrontják a tömést. Ide most leírok pár tanácsot, ötletet, melyek segíthetnek a lehető legjobb tömés megtanulásához.

Elsőként is ügyeljünk arra, hogy a kerámia tiszta legyen. Ne legyen az előző tömésből dohánymaradék, illetve az előző ízű dohány melaszából se. (Ez az a sűrű folyadék, massza, ami a dohányból kifolyik miközben pipázik az ember.)
Következő lépésként egyesek ki szokták bélelni a kerámia belső részét alufóliával, ez egy viszonylag jó ötlet. Előnye többek között, hogy a forró dohányt könnyen eltudod távolítani, nem ég a dohány a kerámia felső szélére. Azonban nehézkes rendesen kibélelni alufóliával, hogy mellette ne szeleljen. Persze ez nem olyan vészes, csak ne felejtsük el a kibélelés után kilyukasztani alul az alufóliát. Jómagam nemszoktam ezt használni.
Most következik, hogy kibontjuk a dohány csomagolását és kiveszünk belőle egy ksi adagot. Ez kb. annyi legyen, amennyit a képen látsz. A tömésen sokat dob (Íz erejét nőveli.) ha minnél apróbba szétszedjük a dohány darabokat. Így jobban átjárhatja a forró levegű és erősebb ízt képes adni. (A képen már a szészedett, lazított dohány látható!)
Miután kellően fel lazítottuk a dohányt, picit lekell nyomkodni. Figyeljünk arra, hogy ne túl erősen nyomkodjuk meg a dohányt, mert ha összeáll akkor korábban vége lesz, hamarabb kezd el kaparni.
Végezetül fedjük be alufóliával alaposan, szorítsuk rá jól a kerámiára az alufólia alsó részét, hogy ne menjen mellette levegő. Dohány fajtájától, ízének intenzitásától függően sok kicsi vagy kevesebb, de nagyobb lyukat készítsünk az alufólián.

Ennyi volt az egész. Most továbbléphetünk a következő lépésre, a szén izzítására és a vízipipázás élvezetének befogadására.

Az alugyűrű és az alufóliadarab elkészítését a címekre kattintva nézheted meg.