Első vízipipám

Egy házibuli alkalmával ismerkedtem össze közelebbről a vízipipával. Nagyon megtetszett mert kellemesen hideg finom íz fogadott ami magával ragadt. Körülbelül fél évig nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget a dolognak de YouTube-on barangolva találtam egy videót ami egy hangulatos helyet mutatott amiben vízipipáztak, s közben beszélgettek. Ekkor elkezdtem keresgélni az interneten, és sok hasznos dolgot megtanultam. Majd amikor elég felkészültnek éreztem magam megrendeltem egy hazai webshop kínálatából egy 36cm-es vízipipát, gondoltam kezdésnek tökéletes.

Barátnőmmel épp filmet néztünk amikor csengetett a futár. Annyira izgatott voltam, hogy remegő kézzel írtam alá. Bevittem a pipát, ami egy topmark márkájú pipa volt. Rögtön a film a háttérbe szorult és jött a kicsomagolás. Felmerült az általános kérdés: vajon minden megvan? Igen, megvolt szerencsére, és rögtön össze is raktam a vízipipát. Előtte már szereztem kellő ismereteket ami alapján a tömítések elhelyezése gond nélkül megtörtént.

Víz a tartályba, s elkezdtem megtömni a pipát és ismét egy kérdés merült fel. Számtalan tömési módszer van az interneten az én kiválasztott módszerem: két réteg alufólia, koncentrikusan kilukasztgatva, rá alufólia karika és egy záró alufólia réteg amit ismét kilukasztgattam koncentrikus körökbe.

A vízipipához alapból adtak szenet ami egy Threekings márkájú, öngyulladós, 44mm-es szén volt. Elkezdtem izzítani a szenet, de a lepotyogó szikrázó darabok megégették a kezemet, ezért ti is figyeljetek erre oda. Érdemes minél hosszabb csipesszel csinálni emiatt és hosszú gyufával begyújtani a szenet.

Miután a kerámiára rákerült a szén és szívni kezdtem a pipát 4-5 szívásra dőlni kezdett a hűsítő finom füst. A vízipipához alapból nem adtak hőtartó sapkát és ahogy szívtam picit megrántottam a szívócsövet ami a szenet rákésztette arra, hogy kis parázs darabok az asztalomra menjenek, ami következtében a 10 szipkámból 4et megégetett. Hát igen, eleinte még előfordultak ilyen figyelmetlenségek, de pár alkalom után könnyen hozzászoktam a szívócső hosszának korlátolt hosszúságához.

Leégett a szén, ami a tömés végét jelentette. Tömtem még egyet és kezdő buzgóságomba folyamatosan szívtam. Fél óra múlva jelentkezett is a hatás:  verítékezés, szédülés, gyógyszer hatására sem múló 1napig tartó fejfájás. Ezért tanácsolom mindenkinek, tartsatok kis szüneteket, ne egyfolytában szívjátok a pipát mert ti is így járhattok mint én. Ott követtem el a nagy hibát, hogy túl mohón szívtam.

Hasznos tanácsként leírom nektek összesítve amit hibáztam kezdő pipásként:

  • Kézre vigyázni kell a szén izzításakor
  • A szívócsövet rángatni ilyen kis pipánál nem jó ötlet, mert izzó szén darabok eshetnek le, rosszabb esetbe a vízipipát is leverheted aminek az eredménye tartály széttörés is lehet
  • A pipát mohón szívni nem szabad mert rosszul lehetsz, nyissatok ablakot ha kis szobába pipáznátok
  • Érdemes egyes oldalakon cikekket olvasni, sokat tanulhattok belőle. Ilyen oldalt én is találtam: Vizipipafan.hu