A melasz

A melasz. A vízipipadohány legfontosabb alkotóeleme. A melasz, tulajdonképpen glicerin, méz, és koncentrált aroma megfelelő arányú keverékét jelenti. Egyik fő alkotóeleme a glicerin, ami hő hatására vízzé, szén-dioxiddá és oxigénné bomlik. ez az az alkotóelem, ami igazából a füstöt képzi, ezért lehet egy nedvesebb dohányt tovább szívni kaparás nélkül, mint egy szárazabb dohányt, bár vannak olyan dohányok, (Nakhla Zaghloul) ami tradicionális dohány, ezt alufólia nélkül, szárazon kell szívni, ugyanis régen mentával keverték, de a normális dohányok ízét is krémesebbé teszi.


Glicerin molekula

Glicerinnel fel lehet javítani utólagosan a szárazabb dohányokat is, de hagyni kell összeérni az ízeket, (dohánynak be kell szívnia és el kell keveredjen az aromával) mert ha tömés közben locsoljuk meg 1-2 cseppel, egy keveset elvehet az ízből, és egy kicsit furcsább “glicerines” íze is lehet. Ezt a gyógyszertárakban, patikákban lehet kapni, 1-2 deciliter(néhol 100-200 gramm) 150-300 Forintos áron, de ez patikánként változhat. Először lehet, hogy azt hiszik, hogy bombát (nitroglicerint) akarsz gyártani, de el lehet magyarázni szép nyugodtan, ugyanis kötelesek recept nélkül kiadni.Nagy adagban hashajtó hatású ha a szájon  át a tápcsatornába jut, tehát a tömés utáni ujjak lenyalásával csak óvatosan.

Ahhoz, hogy a füstnek íze is legyen, aromát kell használni a glicerinhez. a méz édesíti, ezt szinte minden dohánynál használják. Ha saját aromát akarsz keverni a melaszhoz, én a természetes aromákat ajánlom: például őrölt fahéj, kakaópor. Minden márka más és más jellegzetes aromával készíti a saját dohányát, ezért nem mindegy, hogy egy adott ízű dohányt milyen márkában vásárolsz. Sokszor, de nem mindig érvényesül a drágább jobb törvény, a fórumon rengeteg információt találsz, saját teszteket, tapasztalatokat akár külföldi!, illetve hazai márkák ízeiről. A legtöbb dohány dobozára rá van nyomtatva, hogy minőségét 1, illetve 2 évig őrzi meg. A tapasztalatok szerint minél frissebb egy dohány, annál jobb íze van, viszont egy 2 éves dohányt is ugyanúgy el lehet szívni, tehát nagy minőségromlás nem tapasztalható.

Ha egy melaszosabb dohányt veszünk, esély van arra, hogy pipázás közben lefolyik a melasz, ugyanis a dohány sem képes annyi melaszt felszívni. Az egyiptomi kerámiák alján helyezkednek el a lyukak, ezért a melasz lefolyhat a széntálcára, ha az adott kerámia tömítés lazább, vagy lecsorog a pipatesten keresztül akár a tartály vizébe. 2009 szinte forradalmi év volt, több bolt elkezdte forgalmazni a Vortex, és a Phunnel nevű kerámiákat, amiket eddig csak külföldi rendelések alkalmával lehetett beszerezni, amiket a Vizipipafan fórumtagok szerveztek. Ezek a kerámiák különlegesek, ugyanis itt a kerámiába (Tangiers Phunnelnél méretezve) és töméstől függően 20-tól akár 60 gramm dohányt lehet tömni. ha most belegondolunk, hogy egy sima egyiptomi kerámiában maximum 15 gramm dohány fér, szinte soknak tűnik, de ezekkel a kerámiákkal  egy tömés 3-4 órás pipázást jelent.De az igazi különlegessége, hogy a dohánytölcsér közepén egy kúp helyezkedik el, aminek a Phunnelnél a tetején helyezkedik el egy lyuk, és a később kifejlesztett Vortex kerámiánál pedig a kúp oldalán helyezkedik el négy kisebb méretű lyuk, így a melaszt biztosan megtartja. Ezeket a kerámiákat (bár leginkább csak a Phunnelt) speciálisan kell tömni, és az alufóliát lyukasztani, de így érhetünk el olyan mennyiségű füstöt, amiről ezelőtt még csak nem is álmodhatott az ember. Viszont újabb előnye ezeknek a dohánytölcséreknek, hogy sokkal jobban kihozza a dohány aromájának jellegzetes ízét.

Cikket készítette: Vas Roland