Kis és nagy vízipipa különbsége

Kezdő vízipipások körében gyakran merül fel a kérdés: vajon mi lehet a különbség a kisebb 40-50 centis és a nagyobb 70-80 centis (esetleg még nagyobb) pipa között? Milyen eltérések adódhatnak használat, utaztatás és tisztítás során? Ezekre a kérdő mondatokra keresünk megfelelő számú kijelentő mondatot, minden általános klisét eldurrogtatva. Vegyünk is górcső alá két itthon kapható vízipipát!


Nagy vagy kicsi a jobb?

Figyelembe vettük a megmunkálását, esztétikáját, a belső átmérőt, fogyasztását és ráadásként megpakoltunk egy hátizsákot is mindkettővel, hogy lássuk mennyire mobilis.

Az első egy teljesen hétköznapi, Magyarországon talán leggyakrabban visszaköszönő darab, egy 47 centis Top Mark vízipipa. Azért is esett erre a választás, mert ez még viszonylag elég könnyen elbír egy Nammor szívócsövet borulás nélkül, amit a teszt során mindkét pipánál alkalmaztunk. Ha megvizsgáljuk alaposan, akkor semmi extra dolgot nem fogunk rajta találni. Ez bizony egy teljesen szokványos tömegtermék, ami szimplán az egyszerű füstkedvelők számára készült. Anyaga nem túl masszív, nem vastag, nem tűnik túl időtállónak, a mérlegen sem nyomna túl sokat, viszont máris egy kisebb utcahosszal indít, amely legnagyobb fegyvertényének köszönhető, ez pedig az ára. Jelenleg egy ilyen vízipipát nagyjából 4000-5000 jó magyar forintért be tudunk szerezni bárhol, akármelyik üzletben, vagy webáruházban is keresnénk. Nagyjából 3-4 dl víz fér el a tartályában, ami egy pipázásig ellátja feladatát, viszont hagyományos kerámiával a dohány melasza hamar lefolyik, tehát ha egy újat szeretnénk tömni/gyújtani, akkor bizony cserélni kell a vizet is. Méreteiből adódóan könnyedén elfér egy sima hátizsákban, sőt akár az aznapi harapnivalónkat is mellé rakhatjuk, a hozzá szükséges víz mennyiség se kíván hatalmas űrtartalmat, maradni fog még hely. Használat előtt gyorsan átöblítettük az egész testet és üveget, valamint egy gyors tisztítást is kapott egy kefével. Ez nagyjából 1-1,5 percet vesz igénybe, amennyiben eltekintünk az alaposságtól, de minden bizonnyal egy kiadósabb takarítás se húzódna 2-3 percnél tovább, ugyanis nincs olyan sok koszolódó felület. Használat közben az egyik legnagyobb hibájával találkozhatunk, miszerint a test legkisebb belső átmérője szívás közben nem túl sok füstöt enged át, illetve jóval kevesebbet mint egy nagy testvér. Mínusz pont azok részéről, akik szeretnek nagy füstfelhőt eregetni, ezzel ugyanis meglehetősen nehéz, hacsak nem rendelkezünk átlagon felüli tüdőkapacitással.

Alapos áttekintés után előnyeit, hátrányait figyelembe véve azok számára ajánljuk akiknek fontos az alacsony árfekvés, kis méret, könnyű hordozhatóság, kevés vízigény, viszont nem zavarja őket az egyediség hiánya, a precíz megmunkálás elhanyagolása és a nehéz szívhatóság, valamint el tudnak tekinteni a díszítéstől.


Hasonló szír vízipipa

Másik tesztalanyunk egy kb. 80 centis vízipipa. Ilyennel, vagy ehhez hasonlóval elég nehezen találkozhatunk egyedi díszítésének köszönhetően. A pipa teste vastag, ellenálló rézből készült, ami fontos a füst hűtése szempontjából, szétcsavarható több kicsi darabra, és terebélyes üveggel rendelkezik, ami akár másfél liter vizet is felzabál használat során. Ez a fajta „füstgép” főleg azok számára lehet célszerű, akik otthoni használatra szánják, nem kívánják cipelni magukkal és fontos nekik, hogy egyedi, díszes legyen a test és az üveg, illetve nem sajnálnak pénzt kiadni rá. Ez a termék nagyjából 15.000 -16.000 Forintból, tehát jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk érte. Köszönhetően a nagy tartály vízfogyasztásának ezt akár 3-4 alkalommal is újratömhetjük/gyújthatjuk, nem fog az előző dohány íze jelentősen benne maradni. Méreteit ismerve ezt a pipát nehezebb lesz cipelni, annak ellenére is, hogy több darabra szétcsavarható. Bepakoljuk az üveget, ami rögtön elfoglalja a rendelkezésünkre álló hely nagy részét, mellé a többi alkatrészt, dohány, szén, csipeszek stb. és azt tapasztaljuk, hogy ha nem olyan helyt tűztünk ki úti célnak, ahol vízhez juthatunk, akkor bizony gondban vagyunk, ugyanis külön csomagot kell szentelnünk egy palacknak, vagy pedig cipeljük kézben, ami ront az utazás komfortján (persze csak ha nem autóval közlekedünk). Használat előtt ezt is gyorsan elcsutakoltuk, ami nagyjából 5-6 percbe telt szétszereléssel, átöblítéssel, folyadék betöltéssel, összecsavarással együtt. Ez egy alapos nagytakarítás során, amikor keményen nekiesünk mindenféle tisztítóeszközzel akár 10 percet is igénybe vehet.


Kerámia megtömve

Dohány a kerámiában, alufólia a kerámián, szén az alufólián és már füstölhetünk is. Kis testvérével ellentétben ez a pipa nagy belső átmérőkkel büszkélkedhet, így könnyen szívható, nagy füstfelhőkkel tarkíthatjuk környezetünket. Fontos megjegyezni még, hogy a nagyobb felület, vastagabb anyag valamint a több víz miatt a füst jobban lehűl útja során, így a káros anyagok nagyobb valószínűséggel csapódnak le, valamint az ízeket tisztábban érezhetjük, élvezhetjük. Egy hasonló több részre boncolható pipánál figyelnünk kell arra, hogy a menetek körül könnyebben szelelhet a pipa, így vásárlás előtt érdemes alaposan átvizsgálni, vagy ha ennek ellenére megvesszük, akkor érdemes különböző megoldásokat keresni ennek orvoslására (pl.: gumigyűrűk).

Tehát nézzük csak. Előnyeihez felírhatjuk az egyedi és pontos megmunkálást, a szép díszítést, a káros anyagok nagyobb mértékben való lecsapódását, a jobb ízeket, a füst gyorsabb áramlását. Hátrányként kell említenünk azonban a borsosabb árat, a nehéz cipelhetőséget és a takarítás időigényességét.
Summa summája: ha pipát veszünk az a lényeg, hogy az az igényeinket a lehető legnagyobb pontossággal elégítse ki. Amennyiben fontos, hogy bármikor velünk tarthasson érdemes kicsit venni, de ha főleg otthon ülünk, akkor a nagyobb jobb választásnak tűnik. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy kis pipák között is akad olyan, ami leküzdi a hátrányait nehéz szívhatóság, és kidolgozottság terén. Ilyenek például az Aladin termékei, valamint a Mya QT is. És nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy tekintélyesebb méreteknek örvendő pipák között is találhatunk olyat, ami nem szerelhető szét kisebb darabokra, esetleg selejtest, nehezen szívhatót, átlagos kinézetűt, vagy röviden és tömören: ócskát. Válasszatok megfelelően és bő füstöt annak eredményéhez.

A teszt során mindkét pipát Serbetli kétalmás dohány, Aladin Bamboocha szén, Nammor cső és hagyományos egyiptomi kerámia társaságában bírtuk működésre. A táskákat szemléltetésként az alábbiakkal pakoltuk meg: pipa alkatrészei, két szénfogó csipesz, hőtartó sapka, szívócső, 1 kg szén, 3 doboz 50 grammos dohány.


Mya Colossus – Csúcs minőséghez, luxus hordozó táska