Mosott dohány

A prémium kategóriás dohányoknál többször lehet olvasni, hogy úgynevezett mosott dohányok. Pontosan mit is jelent ez? Lássuk:

A hagyományos tradicionális dohányok nikotin tartalma 0,5%. Ilyen például a sima Nakhla, Al Waha, Prince dohány is. Ezektől könnyen be lehet szédülni ha túlzásba viszik. Azon dohányok amik 0,05%-osak, tehát tized annyi nikotint tartalmaznak a mosott dohányok, melyekből többet szívhatunk anélkül, hogy bármi szédülés vagy rosszullét jelentkezne. Sokkal inkább olyanoknak való a mosott dohány akik nem űzték a dohányzás egy másik formáját.

al fakher berry

Dohány ‘mosása’ igazából véve nem is mosás, hanem egy kémia eljárás. A dohány leveleket egy hatalmas tartályba helyezik, majd a megfelelő ideig vízben és speciális oldószerben áztatják. Így a levelekből kiázik a nikotin 90%-a és egyéb káros anyagok is. Ezután pedig jön a következő lépés a gyárban, hogy finom gyümölcsös ízű füstöt adó shisha, vízipipa dohány legyen belőle.

almasah vortexben
Al Masah – Mosott, melaszban gazdag, jól aprított

Miért jobb a mosott dohány? Ez nagyon egyszerű. A kevesebb nikotin kevésbé terheli meg a szervezetet és kevésbé alakíthat ki függőséget. Ahhoz nagyon nagy mennyiségben kéne fogyasztani. Továbbá nagyobbat szívhatunk a vízipipából, mivel a csökkentett nikotin mennyiségtől kevésbé fogunk beszédűlni és kisebb a fejfájás kockázata is, ha netán tényleg túlzásba vinnénk és rövid idő alatt túl sokat vízipipáznánk. A nagyobb szívások esetén pedig jobban, tisztábban érezhetjük a dohányok kellemes ízét.